24/01/2014 15:27

Торти всякакви, с повод и без повод

Стана практика, моите момчета да ми купуват готови блатове за торта под предтекст, че са намалени. Подозирам, че го правят, защото знаят колко обичам да експериментирам с вкуса и дизайна им... Е, със сигурност се наслаждават и докато ги унищожават...

Ще споделя с вас две декемврийски торти, едната приготвих за рожденния си ден, а другата беше за новогодищното парти. И двете са с готови правоъгълни блатове и с домашен крем.

Тази, както може да предположите е новогодишната. Избрах лилавия цвят за декорацията й, но няма нищо виолетово във вкуса й, а е по-скоро бананово-кремов ;) . Отвън е измазана и украсена с разбита растителна сметана, готови ванилови блатове от Кауфланд и банани, а кремът е домашен от един литър прясно мляко, 250 гр. захар, масло на око и на вкус, 50 гр. брашно, ванилия, 5 жълтъка и отделно твърдо разбити  5 белъка.

По Коледните празници правих любимите скалички за малкия ми син. Е, малък, малък, колко малък? Колкото малък може да е един 14-годишен тинейджър :) . Използвах какаови бисквити "Житен дар", масло, пудра захар, нарязани орехи, няколко лъжици уиски и ги залях с разтопен в микровълновата фурна течен шоколад. Така и не запомних от кой сайт взех рецептата, но тази като че ли се доближава максимално, а може и да е същата...

https://www.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B0/%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8

Свършиха удивително бързо предвид неособено блестящия им външен вид и предвид големия избор от десерти, намиращи се из къщи по това време.

За рожденния си ден направих две торти, заради различните предпочитания на домашните ми. Едната е по същата рецепта като новогодишната, но с различен цвят и декорация, а другата е шоколадова, но за нея ще пиша друг път, защото шоколадовата торта е нещо специално и има важно място в празниците ни.

Ето я цяла:

и парче от нея:

—————

Back


Contact

Irena's handmade art and something else

https://www.facebook.com/irena.stefanova.35